Ga naar de inhoud

Waarom zou je veranderen?

In het dagelijks leven leef je vaak volgens vaste patronen.

Wat logisch is, want als je over iedere routine telkens weer moet nadenken loopt je hoofd snel over. Maar zo kun je routines hebben opgebouwd die op langere termijn minder goed uitpakken dan je in eerste instantie dacht.

Waarom zou je veranderen? Bijvoorbeeld, om ‘s ochtends op tijd op je werk te komen sla je het ontbijt over. Das positief voor de snelheid, minder voor je lichaam. Die wat later vraagt om een bakkie koffie met extra suiker om toch op te starten. Als je dat jaren volhoudt, werk je heel wat koffie naar binnen in plaats van een gezond ontbijtje die de stofwisseling opstart met alle gezonde effecten.

Er wordt vaak op leefstijlverandering ingezet als routines zichtbaar schade toebrengen.

Bijvoorbeeld een te hoog cholesterol. Hier kun je passief mee om gaan, door te accepteren dat het je overkomt en doorgaat met je huidige manier van leven. Waarom zou je veranderen? Maar je kunt er ook actief op reageren en gaan onderzoeken waar de kwaal vandaan kom, het gaan aanpakken met betere voeding. Vervolgens na een tijdje kijken of het werkt en je plannen wel of niet bijstellen. 

Omdat iedereen zijn eigen manier van leven heeft, is het veranderen van leefstijl heel persoonlijk.

Je gaat uitproberen wat voor je werkt, onderzoeken wat voor je werkt. De kunst is om dat op langere termijn vol te houden door het in je leefpatroon in te passen. Een leefstijlcoach heeft de tools en kennis om je leefstijl verandering te laten slagen. Dit kan op het gebied van voeding, bewegen, ontspanning. Maar ook voor stoppen met roken of een andere verslaving.

Leefstijl veranderen