Ga naar de inhoud
werk en prive in balans

Moeten werk en prive in balans zijn?

Moeten werk en prive in evenwicht zijn om gelukkig te zijn?

Een uitdaging erbij. Het in evenwicht houden van je werk-privé balans. Daarom er wordt vaak geklaagd over een te hoge werkdruk, in combinatie met het opvoeden van kinderen, zorgen voor ouders en ruimte overhouden om te ontspannen, om te werken en leren. En corona verandert het speelveld. Ter illustratie, thuiswerken en opvoeden lopen door elkaar. Maar moeten werk en prive daarom in balans zijn.

Hoge werkdruk verstoort de werk en prive balans?

Als gevolg van de hoge werkdruk ontstaat ongemak voor jouw en voor je werkgever. De kosten zijn hoog en een oplossing ligt niet voor handen. Daarom heeft TNO de werkstress onderzocht. Door middel van een fact-sheet hebben ze dat in beeld gebracht.

Effect voor werknemers

  • 43% Van de werknemers ervaart een te lage autonomie
  • 38% van de werknemers ervaart hoge taakeisen
  • 29% Van de werknemers heeft te maken met ongewenst gedrag van medewerkers, klanten of patienten.
  • 1,3 miljoen mensen hebben last van burn-out klachten

Effecten voor werkgevers

  • 46% Van de werkgevers vind de werkdruk een belangrijk arbeidsrisico
  • €9100 stress gerelateerde verzuimkosten per werknemer
  • 3,1 Miljard verzuimkosten als gevolg van werkstress in 2018

Herken je een verstoorde werk prive balans?

Door werk en prive als 2 verschillende onderdelen van je leven te zien, die in balans moeten zijn, creëer jezelf een negatief en een positief element. Waarom zou je het niet als één geheel zien? Als onderdeel van jouw leven. Je werk leren inrichten zodat je er energie van krijgt. Hetzelfde geldt voor je privé. De kunst is om met beide flexibel om te kunnen gaan. Aan de andere kant moet die ruimte voor flexibiliteit er ook zijn.

Het geeft 3 voordelen. Je hoeft de balans niet meer in evenwicht te houden en je haalt voldoening uit zowel je werk als prive. Daarnaast bouw je aan een groei-mindset. Denken in mogelijkheden. Natuurlijk zullen er wel eens tegenslagen of teleurstellingen zijn. Een groei-mindset kan helpen door de negatieve ervaringen te herkennen en te gebruiken als voedingsbodem voor verandering.

Onderzoekers deden een steekproef in 19 landen om te onderzoeken of mensen zelf hun situatie kunnen verbeteren. Het feit is dat 73 procent weet je verbeteren. Maar 18 procent realiseert dit ook uiteindelijk.

Maak gebruik van een persoonlijk ontwikkel budget

Ongeveer 1,3 miljoen werknemers hebben nu al, via cao-afspraken, recht op een individueel ontwikkelbudget. Bovendien bieden, met name, grotere werkgevers hun werknemers jaarlijks een ontwikkelbudget. Waarom zou je die niet inzetten om met leefstijlcoaching vitaler en gezonder te worden. Daarom geeft dit je een voordeel in zowel werk als prive.

Een leefstijlcoach kan helpen met een groeimindset. Bij leren plannen en prioriteren. Gezond leven. Weerbaarder worden bij tegenslagen. Stress reduceren en weer maximaal ontspannen. Leer je eigen doelen stellen, te analyseren, en bij te sturen. Geef een positieve richting aan je leven.

Breng je leefstijl in beeld met de Bravo Quick scan. invloed zijn op jouw gezondheid, jouw stress. Dit kan jouw vertrekpunt zij voor een gezonder werk en privé situatie.